BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Ciasto ze śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Polecam bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto ze śliwkami. Ciasto często gości w moim domu. Najwyższy czas wykorzystać zapasy zeszłorocznych zbiorów.

Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ze śliwkami

 

  • masło lub margaryna 1 kostka,
  • mąka 250 g, ( w razie gdyby ciało było za rzadkie dosypać mąki),
  • cukier do 200 g,
  • cukier waniliowy 1 op,
  • jajka 4 szt,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

 

  • śliwki około 800 -1 kg, ( u mnie mrożone)

 

  • kruszonka ;
  • masło 1/2 szklanki,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • mąka 1 szklanka,

 

  • dodatkowo ;
  • cukier puder do posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami
Masło lub margarynę zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, cały czas miksując dodawać żółtka. Następnie mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy malano - jajecznej. Miksować do połączenia składników.

Średniej wielkości blaszkę wysmarować i wysypać bułką tartą.

Ciasto przelać do blaszki, lekko oprószyć mąką , na ciasto poukładać rozmrożone i odsączone na sitku śliwki skórką do dołu, posypać obficie kruszonką.

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec od 40 - 50 minut.

Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kruszonka;

Bardzo miekkie masło dobrze wymieszać ( zagnieść ) z cukrem i mąką.