iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeśli posiadamy w swoich zapasach słoiki ze śliwkami w słodkim syropie to śmiało możemy je wykorzystać do ciasta i nie musimy czekać na świeże owoce choć te oczywiście są najlepsze.

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

ciasto:

kruszonka:

  • 8 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 8 dag maki pszennej
  • 4 dag wiórek kokosowych

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
Margarynę ( dobrą gatunkowo) ucieramy na puszysty krem. Jajka z cukrem ubijamy do białości, mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera ustawiamy na najmniejsze i do utartej margaryny na zmianę dodajemy mąkę z masa jajeczną.

Kruszonka:

Masło rozetrzeć z cukrem, mąka oraz wiórkami kokosowymi, rozcieramy ze sobą składniki do momentu uzyskania kruszonki.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej całe ciasto, ułożyć gęsto śliwki i posypać kruszonką.

Pieczemy w temp. 160st około 60 minut do momentu suchego patyczka.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.