Murzynek przełożony pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny murzynek przełożony delikatną pianką z kremówki i galaretek. Najlepszy jest drugiego dnia po nocy spędzonej w lodówce. Łatwy i tani.

Murzynek przełożony pianką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Murzynek przełożony pianką

Ciasto

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 4 duże łyżki kakao
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Pianka

  • 0,5l śmietanki kremówki 30%
  • 6-8 łyżek cukru
  • 2 galaretki tego samego smaku (u mnie malinowe ale mogą być każde inne)
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Murzynek przełożony pianką

Ciasto

Murzynek przełożony pianką

Do garnka lub rondelka wrzucić margarynę. Można ją pokroić na kawałki lub w całości pozostawić. Dolać wodę, dosypać kakao i cukier. Zagotować i ostudzić. Gdy wystygnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i żółtka. Miksujemy na jednolitą masę.

Z białek ubijamy pianę i dodajemy do masy. Należy ją dokładnie wmieszać w ciasto. Gdy masa będzie jednolita wylewamy na blaszkę. Piec około 40 minut w 180 st. C. Schładzamy. Przekrajamy na 2 części.

Masa

Śmietanę ubijamy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i tężejącą dodajemy do ubitej śmietany, miksując. Przekładamy ciasto i schładzamy w lodówce.


Tagi:

deser ciasto