Anetka123

Anetka123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Tort z musem malinowym i masą chałwową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort jest delikatny można podawać na urodzinach dziecka. Zamiast musu malinowego można zrobić mus borówkowy.

Tort z musem malinowym i masą chałwową

Składniki:

Tort z musem malinowym i masą chałwową

Biszkopt

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mąki,
  • łyżeczki proszku do pieczenia,

Mus malinowy

  • 700 g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier waniliowy
  • 2 galaretki owoców leśnych
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru

Masa chałwiowa

  • 170 g chałwy
  • budyń śmietankowy lub waniliowy
  • cukier waniliowy
  • 600 mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 280 g masła lub margarynę kasię

Sposób przygotowania:

Tort z musem malinowym i masą chałwową

ETAP 1:

Tort z musem malinowym i masą chałwową
Jajka całe rozbijamy do miski ,wsypujemy pól szklanki cukru mikszujemy przez 10 minut

Przepis na biszkopt w moich zbiorach, lub upiec swój sprawdzony.

https://gotujmy.pl/placek-tortowy,przepisy-ciasta-przepis,276481.html

ETAP 2:

Tort z musem malinowym i masą chałwową
Mus malinowy gotujemy na gazie i mieszamy

Maliny płuczemy, a późnej przekładamy do blendera i dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy na mus.

Mus przelewamy do średniego garnka, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki i mieszamy.

Po wymieszaniu ściągamy z gazu, studzimy mus. Jak ostygnie to gęstniejący mus wykładamy na biszkopt.

Odstawiamy do lodówki na 6 godzin do stężenia.

ETAP 3:

Tort z musem malinowym i masą chałwową
Do masła lub margaryny kasi dodajemy pokruszoną chałwę

Z mleka odlewamy 150 ml. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mlekiem mieszamy budynie. Po zagotowaniu mleka wlewamy wymieszany budyń.

Mieszamy i gotujemy około 3 minut. Budyń ostawiamy do ostudzenia. Masło lub margarynę kasię ucieramy, dodajemy pokruszoną chałwę, dalej ucieramy stopniowo dodajemy budyń ostudzony i dalej ucieramy.

Masę wykładamy na na ciasto wyrównujemy. Ciasto posypujemy cukierkami lub pokruszoną czekoladę.Ostawiamy do lodówki na 2-4 godziny.