Sposób przygotowania:
Tort z musem malinowym i masą chałwowąETAP 1:
Przepis na biszkopt w moich zbiorach, lub upiec swój sprawdzony.
https://gotujmy.pl/placek-tortowy,przepisy-ciasta-przepis,276481.html
ETAP 2:
Maliny płuczemy, a późnej przekładamy do blendera i dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy na mus.
Mus przelewamy do średniego garnka, dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki i mieszamy.
Po wymieszaniu ściągamy z gazu, studzimy mus. Jak ostygnie to gęstniejący mus wykładamy na biszkopt.
Odstawiamy do lodówki na 6 godzin do stężenia.
ETAP 3:
Z mleka odlewamy 150 ml. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mlekiem mieszamy budynie. Po zagotowaniu mleka wlewamy wymieszany budyń.
Mieszamy i gotujemy około 3 minut. Budyń ostawiamy do ostudzenia. Masło lub margarynę kasię ucieramy, dodajemy pokruszoną chałwę, dalej ucieramy stopniowo dodajemy budyń ostudzony i dalej ucieramy.
Masę wykładamy na na ciasto wyrównujemy. Ciasto posypujemy cukierkami lub pokruszoną czekoladę.Ostawiamy do lodówki na 2-4 godziny.