Natalia Skóra

Natalia Skóra

Szef Kuchni
[Przepisów: 46]

Jabłkowo orzechowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis ten jest bardzo stary. W mojej rodzinie krąży od dawna i zawsze zaskakuję nim swoich gości, polecam!

Jabłkowo orzechowy przekładaniec

Składniki:

Jabłkowo orzechowy przekładaniec

Składniki na ciasto miodowe:

Składniki na biszkopt:

Składniki na jabłka w galaretce:

  • 1 kg jabłek
  • syrop z cukru (1 szklanka cukru + 1/2 szklanki wody)
  • 2 galaretki w różnych kolorach

Składniki na masę orzechową:

Składniki dodatkowe:

  • polewa czekoladowa
  • migdały do posypania/wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Jabłkowo orzechowy przekładaniec

Ciasto miodowe

Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto miodowe umieścić na stolnicy, posiekać i wyrobić ciasto, po czym schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Przedzielić na pół i rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Upiec 2 placki w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać kolejno: cukier, żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.

Jabłka

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, a w międzyczasie gotujemy syrop z cukru i wody. Wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie.

Galaretki rozpuszczamy osobno, każdą w 1 szklance wody. Do galaretek wrzucamy jabłka i wylewamy na 2 blachy wyłożone folią przeźroczystą.

Pozostawiamy do zastygnięcia.

Masa orzechowa:

Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, Gdy będzie już wystudzony, ucieramy masło na biały puch i dodajemy po jednej łyżce budyniu.

Dodajemy orzechy włoskie i słodzimy do smaku.

Warstwy:

ciasto miodowe - masa orzechowa - jabłka w galaretce - masa orzechowa - biszkopt - masa orzechowa - jabłka w galaretce - masa orzechowa - placek miodowy - polewa - wiórka kokosowe.