Sposób przygotowania:
Jabłkowo orzechowy przekładaniecCiasto miodowe
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto miodowe umieścić na stolnicy, posiekać i wyrobić ciasto, po czym schłodzić w lodówce ok. 30 minut. Przedzielić na pół i rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Upiec 2 placki w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodawać kolejno: cukier, żółtka i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka.
Jabłka
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki, a w międzyczasie gotujemy syrop z cukru i wody. Wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie.
Galaretki rozpuszczamy osobno, każdą w 1 szklance wody. Do galaretek wrzucamy jabłka i wylewamy na 2 blachy wyłożone folią przeźroczystą.
Pozostawiamy do zastygnięcia.
Masa orzechowa:
Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, Gdy będzie już wystudzony, ucieramy masło na biały puch i dodajemy po jednej łyżce budyniu.
Dodajemy orzechy włoskie i słodzimy do smaku.
Warstwy:
ciasto miodowe - masa orzechowa - jabłka w galaretce - masa orzechowa - biszkopt - masa orzechowa - jabłka w galaretce - masa orzechowa - placek miodowy - polewa - wiórka kokosowe.