Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1382]

Ciasto z białek makowo-kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo pyszne ciasto, Można je upiec z białek po smażeniu pączków czy faworków. Ma bardzo ciekawy smak. Polecam na podwieczorek.

Ciasto z białek makowo-kokosowe

Składniki:

Ciasto z białek makowo-kokosowe

Ciasto:

  • 6 białek
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki sypkiego maku
  • 5 łyżek wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto z białek makowo-kokosowe

Wykonanie ciasta:

Ciasto z białek makowo-kokosowe
Z podanych składników wykonujemy ciasto makowo-kokosowe.

Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów.

Następnie wlewamy mleko i olej i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mak i wiórki kokosowe.

Delikatnie mieszamy z pianą szpatułką lub na najniższych obrotach mikserem do połączenia się składników.

Do pieczenia:

Ciasto z białek makowo-kokosowe
Tak wykonane ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia.

Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Pieczenie:

Ciasto z białek makowo-kokosowe
Następnie ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia się.

Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się tak przez około 30 minut. Ciasto można sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Krojenie:

Ciasto z białek makowo-kokosowe
Wystudzone ciasto kroimy według uznania. Może być w kwadraty.

Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.

Podanie:

Ciasto z białek makowo-kokosowe
Gotowe ciasto podajemy, najlepiej z kawą. Smacznego.

Podanie: Gotowe ciasto podajemy, a ja smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.