Sposób przygotowania:
Ciasto z białek makowo-kokosoweWykonanie ciasta:
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy stopniowo oba cukry i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów.
Następnie wlewamy mleko i olej i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mak i wiórki kokosowe.
Delikatnie mieszamy z pianą szpatułką lub na najniższych obrotach mikserem do połączenia się składników.
Do pieczenia:
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Pieczenie:
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się tak przez około 30 minut. Ciasto można sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Krojenie:
Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
Podanie:
Podanie: Gotowe ciasto podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 porcji.
ciasteczka
Babeczka35
Bardzo polecam :)