peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Ciasto makowo-jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, wilgotna odmiana makowca, nie tylko dla wielbicieli maku i bakalii. To ciasto z dnia na dzień robi się coraz pyszniejsze, ale gwarantuję - nie poleży zbyt długo ;-)

Ciasto makowo-jabłkowe

Składniki:

Ciasto makowo-jabłkowe

 

  • Składniki na blachę 25 x 35
  • 1 puszka maku (850 g)
  • 6 jaj
  • 1/2 szklanki cukru (115 g)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 kg jabłek
  • 8 łyżeczek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g rodzynek
  • 200 g masła
  • 55 g rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 10 kropli spirytusowego olejku migdałowego
  • wiórki kokosowe do posypania
  • masło do posmarowania blachy + bułka tarta do podsypania

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-jabłkowe
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i po 2-3 minutach odcedzamy.

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.

Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę - odstawiamy.

Mak, przestudzone masło, żółtka, kaszę manną, proszek do pieczenia, cukry, rodzynki, orzechy, starte jabłka i olejek migdałowy dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Blachę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 60 minut (do suchego patyczka jednak ciasto musi pozostać lekko wilgotne). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wiórkami kokosowymi. Studzimy.