Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto - pomadka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

W oryginalnym przepisie ciasto to jest na bazie alkoholu, ale u mnie tym razem bez, a herbatniki zastąpiłam waflem tortowym. Jeśli zdecydujecie się na oryginał, wystarczy przełożyć je herbatnikami zamoczonymi w wódce. Smacznego!

Ciasto - pomadka

Składniki:

Ciasto - pomadka

Biszkopt:

Beza makowo - kokosowa:

  • 6 białek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 15 dag maku

Krem:

Polewa:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka miodu

Dodatkowo:

  • wafel tortowy (lub herbatniki moczone w wódce)
  • wiórki kokosowe do posypania polewy

Sposób przygotowania:

Ciasto - pomadka
1. Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Kolejno delikatnie łącząc dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (24x40) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C i piec góra-dół przez ok. 20 minut. Biszkopt wystudzić.

2. Beza makowo-kokosowa:

Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodawać po trochę wiórki kokosowe oraz mak, delikatnie mieszając np. drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 180°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.

3. Krem:

Z podanych składników ugotować budyń, czyli połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej roztrzepać żółtka, mąkę i wanilię. Wlać na gotujące się mleko i mieszając rózgą gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudzić, utrzeć z kostką masła.

4. Polewa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Dodać śmietanę, cukier puder i miód, dokładnie wymieszać.

PRZEŁOŻENIE: biszkopt - połowa kremu - ciasto bezowe z makiem - druga połowa kremu - wafel - polewa