Sposób przygotowania:
Ciasto - pomadka
1. Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Kolejno delikatnie łącząc dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (24x40) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C i piec góra-dół przez ok. 20 minut. Biszkopt wystudzić.
2. Beza makowo-kokosowa:
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodawać po trochę wiórki kokosowe oraz mak, delikatnie mieszając np. drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 180°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
3. Krem:
Z podanych składników ugotować budyń, czyli połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej roztrzepać żółtka, mąkę i wanilię. Wlać na gotujące się mleko i mieszając rózgą gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudzić, utrzeć z kostką masła.
4. Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Dodać śmietanę, cukier puder i miód, dokładnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE: biszkopt - połowa kremu - ciasto bezowe z makiem - druga połowa kremu - wafel - polewa
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Kolejno delikatnie łącząc dodać żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę (24x40) wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180°C i piec góra-dół przez ok. 20 minut. Biszkopt wystudzić.
2. Beza makowo-kokosowa:
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodawać po trochę wiórki kokosowe oraz mak, delikatnie mieszając np. drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 180°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Ostudzić.
3. Krem:
Z podanych składników ugotować budyń, czyli połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej roztrzepać żółtka, mąkę i wanilię. Wlać na gotujące się mleko i mieszając rózgą gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudzić, utrzeć z kostką masła.
4. Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z masłem. Dodać śmietanę, cukier puder i miód, dokładnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE: biszkopt - połowa kremu - ciasto bezowe z makiem - druga połowa kremu - wafel - polewa