Sposób przygotowania:
Ciasto z makiem z bitą śmietaną
Wszystkie sypkie składniki przesiewamy. Dodajemy mak. najlepszy będzie suchy jednak mój choć miał sypką konsystencję był raz przemielony (wpadka przy kupowaniu maku w sklepie)Biaka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Do ubitych składników partiami dodajemy sypkie składniki oraz olej. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 50 minut w temp. 180 st.
Upieczone i ostudzone ciasto tniemy na dwa blaty.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem kakao. 3/4 masy przekładamy na jeden blat i przykrywamy ją drugim. Pozostałą bitą śmietaną smarujemy wierzch ciasta. Górę posypujemy cieniutką warstwą gorzkiego kakao.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, by się schłodziło.
Upieczone i ostudzone ciasto tniemy na dwa blaty.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem kakao. 3/4 masy przekładamy na jeden blat i przykrywamy ją drugim. Pozostałą bitą śmietaną smarujemy wierzch ciasta. Górę posypujemy cieniutką warstwą gorzkiego kakao.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, by się schłodziło.
anemon
misia5