dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Białkowe ciasto z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo dobre, mięciutkie i delikatne ciasto z makiem, które szybko się przygotowuje i szybko znika ze stołu.

Białkowe ciasto z makiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Białkowe ciasto z makiem

 

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Białkowe ciasto z makiem
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Do białek dodajemy aromat, mąkę, mak, proszek do pieczenia i rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Ciasto wykładamy do keksówki, wyrównujemy. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Białkowe ciasto z makiem
Do ubitych białek dodajemy cukier i miksujemy.
Białkowe ciasto z makiem
Następnie wsypujemy mak, mąkę i ropuszczony tłuszcz.
Białkowe ciasto z makiem
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy szpatułką.
Białkowe ciasto z makiem
Ciasto wlewamy do formy i dokładnie wyrównujemy.

Tagi:

mak