WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Ciasto z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste ciasto ucierane z sześciu jajek, z dodatkiem oleju, z gruszkami z domowego ogrodu. Szybkie, latwe do zrobienia i bardzo smaczne.

Ciasto z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z gruszkami

 

  • 6 jaj
  • 3/4szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 0,5szkl. oleju
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • świeże gruszki (u mnie małe więc kilkanaście sztuk)

Sposób przygotowania:

Ciasto z gruszkami

ETAP 1:

Białka oddzielić i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia składników. Dolać olej i zmiksować. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić na połówki a jeśli są duże to na kilka kawałków i poutykać w cieście. Ciasto piec ok. 50 minut w 170 stopniach. Wyjąć i wystudzić, pokroić na kawałki.

Ciasto z gruszkami
Ciasto z gruszkami po upieczeniu i wyjeciu z piekarnika
Ciasto z gruszkami
Kawałki gruszek poutykane w surowym cieście
Ciasto z gruszkami
Ciasto po wymieszaniu wszystkich składników
Ciasto z gruszkami
Białka ubite na sztywną pianę ze szczyptą soli