kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto jogurtowe z jagodami. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Super smakuje z kubkiem gorącej kawy lub mleka. Polecam.

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Na ciasto :

Na kruszonkę :

Ponadto :

  • blaszka 24 x 24
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką
Jagody myjemy i przekładamy na cedzak, odsączamy z wody. Do miski wkładamy wybite jajka, jogurt, olej, cukier waniliowy, cukier i miksujemy do połączenia. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kasza manną.

Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski i zagniatamy. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką
Do miski wkładamy jogurt, olej, jajka, oba cukry.
Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką
Do masy dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką
Gotowe ciasto przekładamy do blaszki, posypujemy kasza manna.
Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką
Składniki na kruszonkę dokładnie zagniatamy.
Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką
Przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika.