Sposób przygotowania:
Szybie ciasto z borówkamiPrzygotowanie ciasta:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera.
Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe . Wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlewamy stopniowo olej aż ciasto go dobrze wchłonie.
Borówki amerykańskie płuczemy pod bieżącą. Osaczamy dokładnie na sicie pozostawiamy aż całkowicie obeschną.
Suche obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej.
Łączenie ciasta z owocami:
Do gotowego ciasta wsypujemy przygotowane owoce. Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do keksówki.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka przez ok. 1 godzinę.
Etap końcowy:
Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu ciasto wyciągamy z formy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Agnieszka Rec
Dziękuję. Polecam naprawdę warto upiec jest szybkie i pyszne.🙂