Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Szybie ciasto z borówkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie a zarazem wilgotne. Pyszne, niezbyt słodkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem oleju wypełnienie świeżymi borówkami.

Szybie ciasto z borówkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szybie ciasto z borówkami

na ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 i 3/4 szkl mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • większe pół szklanki oleju np. z pestek winogron lub słonecznikowego

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szybie ciasto z borówkami

Przygotowanie ciasta:

Szybie ciasto z borówkami
Umyte i osuszone borówki amerykańskie obtaczamy w mące ziemniaczanej

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę na najwyższych obrotach miksera.
Następnie zmniejszamy obroty miksera na najniższe . Wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wlewamy stopniowo olej aż ciasto go dobrze wchłonie.

Borówki amerykańskie płuczemy pod bieżącą. Osaczamy dokładnie na sicie pozostawiamy aż całkowicie obeschną.
Suche obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej.

Łączenie ciasta z owocami:

Szybie ciasto z borówkami
Do gotowego ciasta wsypujemy przygotowane owoce i mieszamy

Do gotowego ciasta wsypujemy przygotowane owoce. Delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do keksówki.

Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka przez ok. 1 godzinę.

Etap końcowy:

Szybie ciasto z borówkami
Po upieczeniu i wystygnięciu wyciągamy ciasto z formy

Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu ciasto wyciągamy z formy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.