Sposób przygotowania:
Ucierane ciasto z gruszkami
Gruszki (miękkie) obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z miodem.
Margarynę można zastąpić masłem jeśli ktoś woli, ale musi mieć temperaturę pokojową. Cukier wsypać do margaryny i utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać do miski na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek. Białka ubić na sztywno i delikatnie ubitą pianę połączyć z ciastem, następnie podzielić je na dwie części.
Formę 22cm na 33 cm wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać bułką tartą, jedną część ciasta wyłożyć na dnie, ułożyć na niej gruszki.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i jogurt, delikatnie wymieszać, następnie ciastem z kakao przykryć gruszki i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni blaszki.
Piec w temp. 180st około 45 minut.
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą i po rozpuszczeniu wymieszać z 2 łyżkami mleka tak przygotowana czekoladą polać upieczone i wystudzone ciasto.
Margarynę można zastąpić masłem jeśli ktoś woli, ale musi mieć temperaturę pokojową. Cukier wsypać do margaryny i utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać do miski na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek. Białka ubić na sztywno i delikatnie ubitą pianę połączyć z ciastem, następnie podzielić je na dwie części.
Formę 22cm na 33 cm wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać bułką tartą, jedną część ciasta wyłożyć na dnie, ułożyć na niej gruszki.
Do drugiej części ciasta dodać kakao i jogurt, delikatnie wymieszać, następnie ciastem z kakao przykryć gruszki i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni blaszki.
Piec w temp. 180st około 45 minut.
Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą i po rozpuszczeniu wymieszać z 2 łyżkami mleka tak przygotowana czekoladą polać upieczone i wystudzone ciasto.
SylaUla
BozenaMatuszczyk