iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ucierane ciasto z gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie i pyszne ciasto dzisiaj u mnie z gruszkami, ale śmiało można zastąpić je jabłkami i tez będzie pysznie.

Ucierane ciasto z gruszkami

Składniki:

Ucierane ciasto z gruszkami

 

  • Szklanki 250 ml pojemności
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki jogurtu naturalnego

dodatkowo:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 gruszki
  • 10 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z gruszkami
Gruszki (miękkie) obrać i pokroić w plasterki, wymieszać z miodem.

Margarynę można zastąpić masłem jeśli ktoś woli, ale musi mieć temperaturę pokojową. Cukier wsypać do margaryny i utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać do miski na zmianę przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek. Białka ubić na sztywno i delikatnie ubitą pianę połączyć z ciastem, następnie podzielić je na dwie części.

Formę 22cm na 33 cm wysmarować na dnie tłuszczem i wysypać bułką tartą, jedną część ciasta wyłożyć na dnie, ułożyć na niej gruszki.

Do drugiej części ciasta dodać kakao i jogurt, delikatnie wymieszać, następnie ciastem z kakao przykryć gruszki i delikatnie rozsmarować na całej powierzchni blaszki.

Piec w temp. 180st około 45 minut.

Czekoladę rozpuścić w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą i po rozpuszczeniu wymieszać z 2 łyżkami mleka tak przygotowana czekoladą polać upieczone i wystudzone ciasto.