Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kakaowe ciasto z gruszką

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kakaowe ciasto z gruszką, idealne na jesień. Polecam podać z filiżanką pysznej kawy lub herbaty.

Kakaowe ciasto z gruszką

Składniki:

Kakaowe ciasto z gruszką

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 duże gruszki

Sposób przygotowania:

Kakaowe ciasto z gruszką
Wykonanie pysznego ciasta z gruszką:

1. Zaczynamy od ciasta: Najpierw jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy ( na dużych obrotach ) na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy aż wszystkie składniki ciasta dokładnie się połączą.

2. Przygotowanie do pieczenia: Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm. Umyte i osuszone gruszki obieramy pozostawiając ogonki, pamiętamy, żeby nie usuwać gniazd nasiennych. Tak przygotowane gruszki wciskamy w równych odstępach w ciasto.

3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 60-70 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.

4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Najlepiej wybrać duże i dość twarde gruszki.

Ciasto można pokroić na około 12 porcji.