kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Tiramisu bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia. Ciasto jest lekkie i delikatne oraz szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Tiramisu bez jajek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu bez jajek

 

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 1 szkl gorącej wody
  • 1 łyżka z czubkiem kawy rozpuszczalnej
  • biszkopty
  • blaszka
  • naturalne kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Tiramisu bez jajek
Do gorącej wody wsypujemy kawę i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, studzimy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy przez chwilę.

Biszkopty moczymy w kawie i układamy na dnie blaszki. Na biszkopty wykładamy 1/3 masy śmietanowej i wyrównujemy, układamy biszkopty maczane w kawie, wkładamy 1/3 masy śmietanowej i wyrównujemy, układamy biszkopty maczane w kawie, wkładamy resztę masy śmietanowej i wyrównujemy. Posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Tiramisu bez jajek
Kawę wsypujemy do gorącej wody, mieszamy.
Tiramisu bez jajek
Ubitą śmietankę i mascarpone łączymy ze sobą.
Tiramisu bez jajek
Folia aluminiową wykładamy blaszkę do której będziemy wkładać ciasto.
Tiramisu bez jajek
Gotowe ciasto posypujemy kakao.