ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1010]

Ciasto z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, delikatne ciasto z malinami i galaretką, jest najlepszym ciastem o każdej porze roku, maliny mrożone po odmrożeniu również do ciasta się nadają lub z kompotu odsączone z soku.

Ciasto z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z malinami

 

  • jajka 5 sztuk "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • margaryna 15 dag miękka,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • maliny 250 gram małe pudełko,

 

  • galaretka poziomkowa 2 opakowania,
  • woda gorąca 900 ml

Sposób przygotowania:

Ciasto z malinami
Jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 3 minuty na najwyższych obrotach.

Wsypać, mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto.

Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto rozsmarować w formie, wsypać opłukane i osuszone maliny, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić.

Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i prawie stężałe wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki.
Ciasto z malinami
Składniki o temperaturze pokojowej, miękki tłuszcz.
Ciasto z malinami
Masa grudkowata po utarciu z mąką będzie gładka.
Ciasto z malinami
Maliny opłukane wysypać na ręcznik kuchenny i osuszyć.
Ciasto z malinami
Galaretki dodajemy jakie smakowo lubimy.