kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Ciasto z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne, kruche ciasto z malinami z delikatną kruszonką. A do tego proste i bardzo szybkie, więc do popołudniowej kawy idealne.

Ciasto z malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto z malinami

 

  • Składniki na ciasto:
  • margaryna 1 kostka
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 2 szklanki
  • jajka 6 sztuk
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • mleko 4 łyżki
  • jabłka smażone 1 duży słoik
  • maliny 40 dag
  • margaryna do smarowania blaszki
  • bułka tarta do smarowania blaszki
  • Składniki na kruszonkę:
  • masło 1/3 kostki
  • mąka 2/3 szklanki
  • cukier puder 3 łyżki
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Ciasto z malinami
Margarynę, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko i jajka wymieszać mikserem na jednolitą masę. Blaszkę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wylać ciasto na blaszkę. Następnie posypać malinami.

Na ciasto przygotować kruszonkę. Masło wymieszać z cukrem pudrem i mąką, następnie dodać aromat waniliowy. Wszystko wyrobić palcami. Gotową kruszonką posypać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-55 minut.
Ciasto z malinami
Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia