Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne mocno czekoladowe ciasto z mnóstwem świeżych malin prosto z krzaczkach. Idealne w smaku. Uda się każdemu.

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami

Składniki:

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 kopiaste łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania:

Kakaowo-kokosowe ciasto z malinami
1. Jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste, wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: wiórki kokosowe, obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, cały czas miksujemy.

2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Na wierzch ciasta układamy maliny, wcześniej umyte i osuszone.

3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy.

4. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 16 kawałków.