slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 912]

Ciasto z malinami i nutą kawy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne i bezglutenowe kruche ciasto z mrożonymi malinami oraz masą jogurtowo-śmietanową o smaku cappuccino. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Polecam

Ciasto z malinami i nutą kawy

Składniki:

Ciasto z malinami i nutą kawy

 

  • spód: 1 szkl mąki gryczanej
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • masa malinowa: 280 g mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe w proszku
  • 600 ml gorącej wody
  • masa kawowa: 1,5 szkl śmietanki 30%
  • 1/4 szkl cukru pudru
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cappuccino waniliowego w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl gorącej wody
  • oraz: 50 g płatków migdałowych
  • blaszka 24x28 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto z malinami i nutą kawy
Maliny wyjmujemy z opakowania i przesypujemy na durszlak, odstawiamy do rozmrożenia.

Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy masło, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Wyrabiamy razem na gładkie, kruche ciasto.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno przygotowanym ciastem kruchym. Wstawiamy blaszkę z ciastem do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciasto studzimy.

Masa malinowa:

Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka zrobi się zimna, dosypujemy do niej na pół rozmrożone maliny i delikatnie mieszamy. Gdy galaretki zaczną tężeć przekładamy je na upieczony spód. Wstawiamy ciasto do lodówki.

Masa kawowa:

Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietankę przelewamy do miski, dosypujemy cukier puder i miksujemy na sztywno. Potem dodajemy jogurt naturalny i kawę i miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i jeszcze chwilę razem miksujemy. Gotową mase przekładamy na galaretkę z malinami i wyrównujemy.

Górę ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ponownie do lodówki. Ciasto jest naljepsze na drugi dzień.

Smacznego