Sposób przygotowania:
Ciasto z masa truskawkową i śmietaną
Przygotowanie:
Poprzedniego dnia upiec biszkopt i jeśli nie wyszedł całkiem prosty wyłożyć go na deseczkę wierzchem w spód,aby sie wyrównał.
Gdy jest już prościutki (następnego dnia) można przystąpić do robienia mas.
Zelatynę i galaretkę namoczyć w 1 szklance zimnej przegotowanej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia.Po tym czasie
rozpuścić na małym ogniu i odstawić do ochłodzenia.
Truskawki czy maliny rozgnieść widelcem lub po prostu zmiksować z 2 łyżkami cukru i dodać ochłodzoną galaretkę z żelatyną.Całość dokładnie połączyć
i wylać na zimny i prosty biszkopt (ja pozostawiam go w tej formie w której był pieczony).
Smietanę ubić na sztywno z śmietana-fix lub śnieżką i dodać wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę.Połączyć delikatnie (nie mieszać zbyt długo) i wylać na masę owocową.Na śmietanie zrobić drobne rowki i wstawić do lodówki na ok.2-3 godziny.Można dekorować owocami lub czekoladą tarta ,ale nam smakuje bez wierzchnich ozdób.
Poprzedniego dnia upiec biszkopt i jeśli nie wyszedł całkiem prosty wyłożyć go na deseczkę wierzchem w spód,aby sie wyrównał.
Gdy jest już prościutki (następnego dnia) można przystąpić do robienia mas.
Zelatynę i galaretkę namoczyć w 1 szklance zimnej przegotowanej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia.Po tym czasie
rozpuścić na małym ogniu i odstawić do ochłodzenia.
Truskawki czy maliny rozgnieść widelcem lub po prostu zmiksować z 2 łyżkami cukru i dodać ochłodzoną galaretkę z żelatyną.Całość dokładnie połączyć
i wylać na zimny i prosty biszkopt (ja pozostawiam go w tej formie w której był pieczony).
Smietanę ubić na sztywno z śmietana-fix lub śnieżką i dodać wcześniej namoczoną i rozpuszczoną żelatynę.Połączyć delikatnie (nie mieszać zbyt długo) i wylać na masę owocową.Na śmietanie zrobić drobne rowki i wstawić do lodówki na ok.2-3 godziny.Można dekorować owocami lub czekoladą tarta ,ale nam smakuje bez wierzchnich ozdób.