Sposób przygotowania:
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
► Ciasto na spód i kruszonkę: w naczyniu z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieć ciasto. Ciasto podzielić na 2 cześci (60% i 40%). Każdą część z osobna zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 30 minut.
► Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta ( 60 % ) zetrzeć na tarce o dużych oczkach (grube wiórki) i rozprowadzić na blasze. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła /, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
► Budyniowa pianka: mikserem ubić białka na sztywno, następnie dodać cukier waniliowy, później dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując, wsypać budynie w proszku, a na koniec wlać powoli olej i miksować do połączenia się składników.
► Blaszkę z upieczonym i wystudzonym ciastem wyłożyć budyniową pianką i wyrównać. Piankę z wierzchu obłożyć odsączonymi i posypanymi cukrem pudrem śliwkami. Na śliwki zetrzeć resztę ciasta ( 40 % ). Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Ostudzić - pokroić
► Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta ( 60 % ) zetrzeć na tarce o dużych oczkach (grube wiórki) i rozprowadzić na blasze. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła /, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.
► Budyniowa pianka: mikserem ubić białka na sztywno, następnie dodać cukier waniliowy, później dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując, wsypać budynie w proszku, a na koniec wlać powoli olej i miksować do połączenia się składników.
► Blaszkę z upieczonym i wystudzonym ciastem wyłożyć budyniową pianką i wyrównać. Piankę z wierzchu obłożyć odsączonymi i posypanymi cukrem pudrem śliwkami. Na śliwki zetrzeć resztę ciasta ( 40 % ). Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Ostudzić - pokroić
robaczek
Czekoladka 2