Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche, rozpływające się w ustach ciasto - soczyste słodkie śliwki z pianką waniliową, to wszystko w jednym, nieskomplikowanym cieście.

Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką

 

  • 1 kg śliwek (obrać / pokroić w ćwiartki)
  • cukier puder (popruszyć śliwki)
  • blacha do pieczenia (25 x 28cm)
  • olej (do wysmarowania blachy )
  • papier do pieczenia

 

  • Ciasto na spód i kruszonkę:
  • 5 jajek (żółtka)
  • 250 g masła (miękkie / pokroić w kostkę)
  • 2,5 szklanki mąki (pszenna tortowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru puder

 

  • Budyniowa pianka:
  • 5 jajek (białka)
  • szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru (waniliowy)
  • 2 opakowania budyniu (śmietankowy / każde 40 g. / bez cukru)
  • 1/2 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
► Ciasto na spód i kruszonkę: w naczyniu z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieć ciasto. Ciasto podzielić na 2 cześci (60% i 40%). Każdą część z osobna zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na 30 minut.

► Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta ( 60 % ) zetrzeć na tarce o dużych oczkach (grube wiórki) i rozprowadzić na blasze. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła /, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia.

► Budyniowa pianka: mikserem ubić białka na sztywno, następnie dodać cukier waniliowy, później dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nadal miksując, wsypać budynie w proszku, a na koniec wlać powoli olej i miksować do połączenia się składników.

► Blaszkę z upieczonym i wystudzonym ciastem wyłożyć budyniową pianką i wyrównać. Piankę z wierzchu obłożyć odsączonymi i posypanymi cukrem pudrem śliwkami. Na śliwki zetrzeć resztę ciasta ( 40 % ). Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w 190C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Ostudzić - pokroić
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Blaszkę z upieczonym ciastem wyłożyć budyniową pianką i obłożyć śliwkami.
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Na śliwki zetrzeć resztę ciasta i całość piec w nagrzanym piekarniku około 35 minut w 190C /.
Ciasto ze śliwkami i budyniową pianką
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ze śliwkami i budyniowa pianką ostudzić i pokroić.