Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Grzybki w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Suszone grzyby smażone w cieście naleśnikowym to nieodłączny element wigilijnego stołu w mojej rodzinie.

Grzybki w cieście

Składniki:

Grzybki w cieście

 

  • 12 suszonych dużych grzybów (u mnie podgrzybki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka wrzątku
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Grzybki w cieście

Moczenie grzybów

Grzybki w cieście
Suszone podgrzybki w trakcie moczenia we wrzątku

Grzyby zalać wrzącą wodą i trzymać 10 minut. Po tym czasie wyjąć je z wody i osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotowanie składników

Grzybki w cieście
Namoczone grzyby i gotowe ciasto naleśnikowe

Grzyby obsypać solą i pieprzem. Jajko, mleko i mąkę zmiksować na gładkie ciasto.

Smażenie

Grzybki w cieście
Usmażone grzybki w trakcie odsączania na ręczniku papierowym

Grzybki maczać w cieście i wrzucać na rozgrzany olej. Smażyć po dwie minutki z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Życzę smacznego!