Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Placuszki z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne na śniadanie, czy ciepłą kolację. Błyskawiczne placuszki z dodatkiem jabłek, świetnie smakują podane z ulubionym dżemem.

Placuszki z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z jabłkami

 

  • 2 twarde jabłka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z jabłkami

Przygotowanie ciasta

Placuszki z jabłkami
Ciasto z mąki, jaj i mleka do przygotowania placuszków

Jajka roztrzepać dokładnie trzepaczką. Wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i mleko i wymieszać trzepaczką na gładką masę. Do masy zetrzeć jabłka. Dokładnie wymieszać.

Smażenie

Placuszki z jabłkami
Placuszki z jabłkami w trakcie smażenia na patelni

Na patelni rozgrzać olej. Łyżką wykładać placuszki. Smażyć je po 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Życzę smacznego!