migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne danie jednogarnkowe z cieciorką w roli głównej. Coś w podobne do znanej fasolki po bretońsku.

Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym

 

  • 400 g cieciorki
  • 1,5 l bulionu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 300 g chorizo
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ewentualnie odrobina cukru

Sposób przygotowania:

Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym
Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie moczyła się całą noc.

Do garnka wlać bulion i zagotować. Cieciorkę osączyć z wody w której się moczyła i przełożyć do garnka z bulionem.

Gotować aż cieciorka będzie miękka. W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę.

Chorizo pokroić w cienkie plasterki. Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i słodka paprykę, sól i pieprz wedle smaku. Jeśli kto woli na ostro może dodać ostrą paprykę.

Dodać również pokrojone chorizo. Wymieszać i gotować jeszcze aż papryka i cebula zmiękną. Jeśli danie jest za bardzo kwaskowe od przecieru można doprawić nieco cukrem.
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym
Cieciorkę namoczyć wcześniej we wodzie, u mnie moczyła się całą noc.
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym
W międzyczasie paprykę oczyścić z nasion i pokroić razem z cebulą w niedużą kostkę.
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym
Chorizo pokroić w cienkie plasterki lub pół plasterki.
Cieciorka z chorizo w sosie pomidorowym
Gdy cieciorka będzie już miękka dodać przecier pomidorowy oraz pokrojone warzywa.