jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Placki orkiszowe z cieciorką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To placki z produktów "wymiecionych z lodówki", a smakują wybornie!

Placki orkiszowe z cieciorką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki orkiszowe z cieciorką

 

  • 1 szklanka ugotowanego orkiszu (lub innej kaszy)
  • 4 jaja
  • 100 g chudej kiełbasy (najlepiej swojskiej)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki startego żółtego sera (np. Bursztyn)
  • 2/3 szklanki ugotowanej cieciorki
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • pęczek tymianku
  • olej rzepakowy do smażenia (ok 100ml)
  • kwiaty rumianku do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placki orkiszowe z cieciorką
Obieramy czerwoną cebulą, siekamy ją drobno. Rozkłócamy jaja w misce, dodajemy orkisz lub inną kaszę, cebulę, pokrojoną wędlinę, cieciorkę i starty ser. Dodajemy przyprawy do smaku - mieszamy dokładnie. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym (na złoty kolor). Układamy po kilka na talerzu, dekorujemy gałązkami tymianku i kwiatami rumianku. Możemy podawać z sosem pomidorowym.
Placki orkiszowe z cieciorką
Rozkłócamy jaja w misce, dodajemy orkisz lub inną kaszę,
Placki orkiszowe z cieciorką
Dodajemy przyprawy do smaku - mieszamy dokładnie.
Placki orkiszowe z cieciorką
Układamy po łyżce masy na rozgrzaną patelnię
Placki orkiszowe z cieciorką
Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym (na złoty kolor).