sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Tykwa faszerowana ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tykwa sama w sobie ma dość słodki smak, dlatego przed faszerowaniem należy dobrze ją posolić i natrzeć ziołami lub czosnkiem.

Tykwa faszerowana ryżem i warzywami

Składniki:

Tykwa faszerowana ryżem i warzywami

Składniki

Sposób przygotowania:

Tykwa faszerowana ryżem i warzywami
Tykwę kroimy na pół, dokładnie wydrążamy. Każdą część dobrze solimy.

Przeciśnięty ząbek czosnku łączymy z olejem i tymiankiem.Smarujemy obie połówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15- 20 minut.

Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w małą kostkę. Warzywa podsmażamy a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy.

Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku. Gotowym farszem faszerujemy połówki tykwy i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut aż ser dobrze się roztopi.

Tagi:

danie warzywa