Sposób przygotowania:
Tykwa faszerowana ryżem i warzywami
Tykwę kroimy na pół, dokładnie wydrążamy. Każdą część dobrze solimy.
Przeciśnięty ząbek czosnku łączymy z olejem i tymiankiem.Smarujemy obie połówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15- 20 minut.
Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w małą kostkę. Warzywa podsmażamy a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy.
Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku. Gotowym farszem faszerujemy połówki tykwy i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut aż ser dobrze się roztopi.
Przeciśnięty ząbek czosnku łączymy z olejem i tymiankiem.Smarujemy obie połówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15- 20 minut.
Cebulę, pieczarki i paprykę kroimy w małą kostkę. Warzywa podsmażamy a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy.
Dodajemy ugotowany ryż i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką ostrą w proszku. Gotowym farszem faszerujemy połówki tykwy i posypujemy startym serem. Zapiekamy około 15 minut aż ser dobrze się roztopi.