Sposób przygotowania:
Makaron z pulpecikami z cieciorki
Cieciorkę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy cieciorkę na na średnim ogniu przez ok 15 minut, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Do rozdrabniacza wrzucamy ostudzoną cieciorkę, jeden ząbek czosnku i mniej więcej 1/3 pęczka bazylii, trochę soli i pieprzu. Całość miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski, dosypujemy mąkę i trochę słodkiej papryki w proszku, mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które układamy na desce, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki. Drobno posiekaną cebulę mieszamy z ząbkiem czosnku pokrojonym w cienkie plasterki i podsmażamy na dużej (głębokiej) patelni na odrobinie oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do momentu aż cebulka się zeszkli, wtedy dodajemy pomidory (wcześniej zmiksowane blenderem) i przecier pomidorowy, jak całość się zagotuje to dodajemy odcedzony groszek. Dodajemy 1/3 pęczka bazylii (drobno posiekanej) i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i słodką papryką w proszku. Wkładamy przygotowane wcześniej pulpeciki i całość gotujemy jeszcze przez ok 20 minut. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Makaron podajemy z sosem, pulpecikami i już na talerzu posypujemy startym parmezanem i resztą, tym razem grupo posiekanej, bazylii.
zbysiowa
weronikaS
karola25