szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciepłe lody

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciepłe lody czyli coś ze smaków dzieciństwa. Robiłam pierwszy raz i nie wyszły idealne, ale smaczne i mega słodkie.

Ciepłe lody Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciepłe lody

 

  • 3 białka jaja
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 7 wafelków do lodów
  • 3 kropelki aromatu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Ciepłe lody
Białka wbić do miski, dodać cukier i ubijać mikserem ok minuty. W czasie ubijania dolać wodę. W garnku zagotować wodę i nad nią umieścić miskę z ubitymi białkami, tak aby miska nie dotykała wody. I tak ubijać pianę z białęk przez kolejne 12-14 minut nad parującym garnkiem. Pod koniec ubijania dodać aromat cytrynowy. Następnie przygotowaną pianę przełożyć do wafelków, ja robiłam to za pomocą łyżki, i schłodzić w lodówce.
Ciepłe lody
Do lodów wykorzystujemy gotowe wafelki lodowe
Ciepłe lody
Zaczynamy od wbicia białek do miski i dodanie cukru
Ciepłe lody
Ubijamy białka dodając wodę przez ok minutę
Ciepłe lody
Kolejen minuty ubijania odbywają się w kąpieli wodnej

Tagi:

lody lody