Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 374]

Domowe, kolorowe lody bananowo - truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe lody przygotowane z mrożonych bananów truskawek i malin to idealny deser na ciepłe, letnie dni.

Domowe, kolorowe lody bananowo - truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe, kolorowe lody bananowo - truskawkowe

 

  • kilka truskawek (pokroić na kawałki)
  • kilka malin (pokroić na kawałki)

 

  • Lodowa masa:
  • 2 banany (mrożone)
  • 100 g truskawek (mrożone)
  • 100 g malin (mrożone)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka migdałowego (15 ml)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Domowe, kolorowe lody bananowo - truskawkowe
🔘 Lodowa masa: banany obrać i pokroić na plastry, truskawki i maliny umyć, osuszyć, truskawki odszypułkować, przekroić na pół i wyłożyć na papier do pieczenia. Później wstawić do zamrażarki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc. Zamrożone owoce wrzucić do blendera i posiekać (nożykiem do kostek lodu). Następnie zmienić nożyk, wlać mleko migdałowe, dodać szczyptę soli i miód (gdy owoce nie są wystarczająco słodkie).

🔘 Teraz całość zmiksować na kremowy mus i gałkownicą do lodów nałożyć gałki do miseczek (lody dość szybko topnieją, dlatego przed podaniem włożyć puste miseczki na 30 minut do zamrażarki). Lody udekorować kawałkami truskawek i malin i od razu serwować.
Domowe, kolorowe lody Bananowo - truskawkowe
Teraz gałkownicą do lodów nałożyć gałki do wcześniej schłodzonej miseczki.
Domowe, kolorowe lody Bananowo - truskawkowe
Następnie zmienić nożyk, dodać mleko migdałowe, sól, miód i zmiksować na kremowy mus.
Domowe, kolorowe lody Bananowo - truskawkowe
Zamrożone owoce wrzucić do blendera i posiekać ( nożykiem do kostek lodu ).
Domowe, kolorowe lody Bananowo - truskawkowe
Lody te możecie przygotować zarówno ze świeżych jak i wcześniej mrożonych owoców.

Tagi:

lody desery