Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 393]

Lody bananowo - orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Banany to idealna baza dla lodów, po zamrożeniu nabierają cudownie kremowej konsystencji, a także dodają naturalnej słodyczy.

Lody bananowo - orzechowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lody bananowo - orzechowe

 

  • miód (opcjonalnie / do polania)
  • czekolada (pokruszyć / do posypania)

 

  • Masa lodowa:
  • 2 banany (bardzo dojrzałe / mrożone)
  • 1 łyżka mleka migdałowego (15 ml)
  • 1/4 szklanki masła orzechowego (70 g)

Sposób przygotowania:

Lody bananowo - orzechowe
🔘 Masa lodowa: banany obrać i pokroić na plastry, wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do zamrażarki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc. Następnie zamrożone banany wrzucić do blendera i posiekać nożykiem do kostek lodu. Później zmienić nożyk, wlać mleko migdałowe, dodać masło orzechowe i całość zmiksować na kremową masę.

🔘 Teraz za pomocą gałkownicy do lodów nałożyć gałki lodów do miseczek szklanych. Następnie lody polać miodem (jak kto lubi) i udekorować pokruszoną czekoladą (lody bananowe dość szybko topnieją, dlatego przed podaniem włożyć puste miseczki na 30 minut do zamrażarki).
Lody bananowo - orzechowe
Kremową masę przełożyć do miski szklanej i wyłożyć do zamrażarki na co najmniej 8 godzin.
Lody bananowo - orzechowe
Zamrożone banany, masło orzechowe i mleko migdałowe zmiksować na kremową masę.
Lody bananowo - orzechowe
Banany obrać, pokroić na plastry i wyłożyć do zamrażarki na co najmniej 4 godziny lub na całą noc.

Tagi:

lody desery