W upalne dni najlepszym deserem są domowe lody. Ich wielkim atutem jest to, że nie zawierają mnóstwa sztucznych dodatków, które obecne są w lodach kupnych. Pyszne lody truskawkowe uzyskamy bez dodatku jajek ze śmietany kremówki, mleka roślinnego (np. kokosowego), wybranego słodu (np. miodu) i, oczywiście, z truskawek. Samodzielnie wykonamy również lody z owocami i mleczkiem kokosowym na patyku. Wystarczy dysponować foremkami na lody, w których umieszcza się owoce – kiwi, truskawki, borówki, które następnie zalewa się mleczkiem kokosowym z miodem. 
Lody owocowe

Lody owocowe

Lody owocowe to zdrowy deser na gorące dni. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Można je przygotować w domu bez żadnego problemu w wielu smakach. Lody arbuzowe, cytrynowe, malinowe, kokosowe, czy jagodowe oprócz pysznego smaku mają też wspaniałe kolory. Serwujemy je w formie sorbetów, czyli zmiksowanych owoców z cukrem lub miodem albo dodajemy dodatkowo jogurt, czy 30% śmietanę i jajka.

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe

Lody arbuzowe są orzeźwiającym deserem, niezastąpionym w upalne, letnie popołudnia. Jedną z propozycji ich przyrządzenia jest zblednowanie miąższu arbuza na gładką masę, a następnie jego połączenie z ubitą śmietaną 36% i mlekiem. Gotowe, zmrożone lody nakłada się specjalną łyżką do formowania gałek do wafli. Pyszny arbuzowy deser na patyku przygotuje się z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Wystarczy zmiksować kawałki arbuza oczyszczone z pestek wraz z miodem i cytrynowym sokiem, rozlać do foremek i zamrozić.

Tort lodowy

Tort lodowy

Desery lodowe mogą być ciekawym pomysłem na nietypowy tort weselny bądź tort na dzień mamy. Masa z bitej śmietany i ulubionych lodów, przełożona biszkoptami lub posypana chrupiącymi bezami pysznie smakuje i doskonale chłodzi w upalne dni. Dodatkowym orzeźwieniem i przełamaniem słodyczy w torcie bezowo-lodowym są świeże owoce – maliny i truskawki.

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe robi się z masła, czekolady (lub kakao) i cukru pudru. Można do nich dodać także herbatniki, pokruszone płatki kukurydziane i bakalie, a do środka włożyć migdał. Trufle czekoladowe z herbatników i płatków są lżejsze, a do ich wykonania potrzeba mniej masła. Są deserem zarówno dla miłośników ciemnej, jak i białej czekolady. Truflowe kuleczki obtacza się – zależnie od ich koloru – w kakao, kawie, pokruszonych migdałach, orzechach, płatkach ryżowych albo wiórkach kokosowych.

Czekoladki

Czekoladki

Czekoladki to słodycze przygotowane na bazie czekolady z dodatkiem np. orzechów, bakalii, owoców czy płynnego nadzienia. Mogą mieć kształt zarówno kwadratu, trójkąta, prostokąta, jak i kulki. Czekoladki świetnie nadają się do wypieków i deserów. Nadają im niepowtarzalny smak i oryginalny wygląd. Mogą być przygotowane z czekolady gorzkiej, mlecznej, białej lub deserowej.

Desery lodowe

Desery lodowe

Desery lodowe najlepiej jeść w letnie i upalne dni spędzane w gronie znajomych. Smakują wtedy doskonale i świetnie schładzają organizm. Popularne są sorbety, torty lodowe lub pucharki jogurtowe. Domowe lody robi się z mleka i śmietanki. Dodane owoce uzupełniają potrzebne witaminy i składniki odżywcze. Desery te jednak są prawdziwą bombą kaloryczną, więc nie można ich jeść w zbyt dużych ilościach. Popularne przepisy to tiramisu, placek z ciepłymi lodami lub bananowy kielich.

Ciasto parzone

Ciasto parzone

Ciasto parzone jest popularnym wyrobem kuchni francuskiej. Jest mało kaloryczne i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto ma delikatną konsystencję, jest suche i puste w środku. Najczęściej podaje się je z dodatkiem kremu waniliowego lub lukru. Z ciasta parzonego można przygotować również kulki ptysiowe do zupy krem. Przyrządza się z niego takie desery, jak karpatki, eklerki, ptysie lub pączki wiedeńskie. Ciasto parzone świetnie smakuje ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą.

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe takie domowej roboty smakują najlepiej w sezonie, gdy owoce możemy zerwać prosto z krzaczka. Zamrożone specjalnie na ten deser oczywiście także się sprawdzą. Wystarczy je zmiksować z miodem, jogurtem, lub ubitą 30% śmietaną, a następnie włożyć do zamrażalnika na kilka godzin. Domowe lody truskawkowe będą świetnie smakowały z dodatkiem sosu toffi lub czekoladowego.

Lody bananowe

Lody bananowe

Przyrządzenie lodów bananowych nie sprawi nam żadnych trudności. Wystarczy banany pokroić w kawałki, zamrozić, a następnie zmiksować aż do uzyskania konsystencji zimnego kremu. Oczywiście takie domowe lody bananowe wzbogacamy według swoich upodobań. Możemy dodać do nich miód, likier amaretto, lub masła orzechowego. Po zmiksowaniu należy jej jeszcze raz schłodzić, by miały odpowiednią konsystencje.

Lody śmietankowe

Lody śmietankowe

Lody śmietankowe to chyba najbardziej lubiany smak tych zmrożonych deserów. Mogą być one bazą do przygotowania bardziej skomplikowanych słodkich przekąsek. Można do nich dodać frużelinę z wybranych owoców, polać sosem czekoladowym, udekorować kleksem bitej śmietany i posypać uprażonymi orzechami. W prosty sposób przygotujemy również domowe lody waniliowe. Wystarczy połączyć ubite białka jajek z cukrem, żółtkami i ubitą kremową śmietaną, a następnie je mrozić przez kilka godzin.

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Lody czekoladowe o wspaniałym brązowym kolorze pięknie prezentują się w chrupiącym wafelku, a także w pucharkach uzupełnione ulubionymi dodatkami. Owoce, kruche wafelki i wiórki kokosowe to zestaw wprost idealny do tego zimnego deseru. Oczywiście możemy przyrządzić domowe lody czekoladowe, do podstawowych składników- ubitych białek jaj z cukrem i żółtkami i bitej śmietany- dodajemy roztopioną ulubioną czekoladę. Teraz wystarczy włożyć je na kilka godzin do lodówki.

Ciastka półkruche

Ciastka półkruche

Do przygotowania półkruchego ciasta wystarczy połowa ilości tłuszczu, której używa się do robienia kruchych wypieków. Można także zrezygnować z żółtek jaj, a zamiast nich dodać śmietanę. Upieczone półkruche ciastka można przechowywać nawet kilka tygodni, a gotowe ciasto do pieczenia w razie potrzeby mrozić w zamrażalniku. Wykorzystuje się je do pasztecików, kulebiaków, rogalików, słodkich bądź wytrawnych tart.

Ciastka bez jajek

Ciastka bez jajek

Najsmaczniejszy i najszybszy w wykonaniu przepis na ciastka bez jajek to ciastka owsiane. Chrupiące ciastka owsiane można przygotować także bez dodatku masła i mleka, wykorzystując tylko płatki owsiane, ulubione bakalie, banany i miód. Taka przekąska to pomysł na energetyczne drugie śniadanie do pracy lub słodki akcent pomiędzy głównymi posiłkami w ciągu dnia. Bez jajek można też przygotować kruche ciastka z serkiem homogenizowanym, kokosanki i andruty.

Polecane przepisy do kategorii Lody

Znaleźliśmy 793 przepisów w kategorii Lody

Lody śmietankowe

Lody śmietankowe

magi18 magi18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lody winogronowe

Lody winogronowe

nuleczka nuleczka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lody cytrynowe

Lody cytrynowe

nuleczka nuleczka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: