Sposób przygotowania:
Clafoutis z wiśniami wg Alex
Wiśnie osączyć z kompotu. Ułożyć w małych naczyniach do zapiekania ( u mnie 6sztuk). Do garnka wlać śmietankę, mleko, amaretto, dodać cukier i wbić jaja. Odmierzyć mąkę.Wsypać do garnka. Zmiksować gładkie ciasto. Zwiększyć obroty do maksimum i ubijać 2-3 minuty aż ciasto się dobrze napowietrzy. Wiśnie w naczynkach zalać tak przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 10 minut.Po tym czasie wysunąć blachę z naczynkami, do każdego wsypać po 1/3 łyżeczki cukru waniliowego, położyć po kawałeczku masła. Wstawić ponownie do piekarnika. Zmniejszyć do 170stopni. Piec jeszcze 20 minut.Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić i podawać ciepły