Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Colesław z marynowanym selerem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krupiąca świeża kapusta z banalnymi dodatkami i z równie prostym sosem tworzy znakomitą surówkę, dopełnienie każdego obiadu.

Colesław z marynowanym selerem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Colesław z marynowanym selerem

 

  • 1/4 główki średniej kapusty
  • marchewka
  • cebula
  • 5 łyżek szczypiorku
  • 370 g marynowanego selera
  • sos: 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka otartej skórki z cytryny
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Colesław z marynowanym selerem
Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Seler przekładamy na sitko i delikatnie odciskamy, pozwalamy mu chwilę poleżeć aby pozbył się nadmiaru wody. W małym naczyniu mieszamy składniki na sos. Odstawiamy na 10 minut aby smaki sobą przeszły. Do warzyw dodajemy seler i całość posypujemy szczypiorkiem, a następnie polewamy sosem. Dokładnie mieszamy, można podawać zaraz po przygotowaniu lub chwilę schłodzić w lodówce.
Colesław z marynowanym selerem
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Colesław z marynowanym selerem
Obraną cebulę , kroimy w dość drobną kosteczkę.
Colesław z marynowanym selerem
Kapustę dość drobno kroimy lub szatkujemy.
Colesław z marynowanym selerem
Składniki na sos wkładamy do naczynie i dokładnie mieszamy.

Tagi:

sosy seler