Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Colesław z bazylią i cytryną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jest surówka najszybsza i najprostsza w wykonaniu. Najlepiej smakuje gdy się ją chwilę schłodzi w lodówce.

Colesław z bazylią i cytryną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Colesław z bazylią i cytryną

 

  • 0,5 główki młodej kapusty
  • średnia cebula
  • marchewka
  • 10 listków bazylii
  • łyżka skórki otartej z cytryny
  • sos: łyżka majonezu
  • łyżka gęstego jogurtu
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Colesław z bazylią i cytryną
Kapustę szatkujemy dość drobno. Cebulę obieramy i kroimy na pół, a następnie na pióra. Umytą i obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy skórką z cytryny. Liście bazylii rolujemy i kroimy w cienkie paski. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem. W małym naczyniu mieszamy składniki na sos. Polewamy nimi warzywa, dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 - 15 min do schłodzenia. Surówka najlepiej smakuje jak kapusta jest chrupiąca. Świetnie nadaje się do obiadu.
Colesław z bazylią i cytryną
Do surówki dodajemy świeżo otartej skórki z cytryny.
Colesław z bazylią i cytryną
Czystą i obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Colesław z bazylią i cytryną
Składniki na sos dokładnie mieszamy w niewielkim naczyniu.
Colesław z bazylią i cytryną
Surówkę polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Tagi:

sosy