dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Paszteciki z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Drożdżowe zawijaski z farszem z duszonej kapusty kiszonej i grzybów. Pyszne przekąski nie tylko na wigilię.

Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki:

Paszteciki z kapustą i grzybami

Farsz:

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki drożdży świeżych
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 4 łyż oliwy
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • kminek

Sposób przygotowania:

Paszteciki z kapustą i grzybami

Przygotowanie farszu:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Kapustę dusimy z grzybkami na wolnym ogniu.

Kapustę płuczemy i siekamy. Grzybki mączymy kilka godzin. Odcedzamy i dodajemy do kapusty. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając do miękkości. Można co jakiś czas kapustę podlać wodą, w której moczyły się grzyby.

Uduszoną kapustę studzimy.

Przygotownaie ciasta:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Zagniatamy ciasto i odstaiwamy do wyrośnięcia.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do zarobienia drożdży. W mące robimy wgłębienie. Wlewamy drożdże i pozostałe składniki (oprócz jajka). Zagniatamy ciasto i wyrabiamy kilka minut. Następnie formujemy w kule i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie pasztecików:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Ciasto cienko rozwałkowujemy i układamy farsz.

Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą część rozwałkowujemy tworząc prostokąt. Na środku wzdłuż układamy farsz kapuściany. Zwijamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki. Wierzch pasztecików smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Pieczenie pasztecików:

Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki pieczemy około 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Przygotowane paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 - 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!