Sposób przygotowania:
Paszteciki z kapustą i grzybamiPrzygotowanie farszu:
Kapustę płuczemy i siekamy. Grzybki mączymy kilka godzin. Odcedzamy i dodajemy do kapusty. W rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kapustę. Doprawiamy do smaku i dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając do miękkości. Można co jakiś czas kapustę podlać wodą, w której moczyły się grzyby.
Uduszoną kapustę studzimy.
Przygotownaie ciasta:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do zarobienia drożdży. W mące robimy wgłębienie. Wlewamy drożdże i pozostałe składniki (oprócz jajka). Zagniatamy ciasto i wyrabiamy kilka minut. Następnie formujemy w kule i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przygotowanie pasztecików:
Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Każdą część rozwałkowujemy tworząc prostokąt. Na środku wzdłuż układamy farsz kapuściany. Zwijamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki. Wierzch pasztecików smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Pieczenie pasztecików:
Przygotowane paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20 - 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
mocsłodkości
lukrowanepierniczki