lilalo

lilalo

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Corn-dog

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Inna wersja hot-dogow :-) Idealne na dzieciece imprezy.

Corn-dog Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Corn-dog

 

  • 2 jaja
  • 1/4szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 plaskie lyzki cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki maki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki maki pszennej
  • ok.6 parowek
  • ziemniaczana maka do obsypania
  • patyczki do szaszlykow
  • olej do smazenia

Sposób przygotowania:

Corn-dog
Wymieszac jajka, mleko, olej, cukier oraz sol. Nastepnie polaczyc z maka kukurydziana, maka pszenna oraz proszkiem do pieczenia. Parowki wysuszyc przy pomocy recznika papierowego i nadziac na patyczki do szaszlykow. Teraz troszke brudzaca czesc, czyli zanurzamy i dokladnie obtaczamy parowke wyrobionym wczesniej ciastem. Ciasto jest lepkie wiec nie jest to latwe zadanie, mozna pomoc sobie maka ziemniaczana przy obtaczaniu. Nalezy dobrze nagrzac olej na patelni, powinna byc jego taka ilosc aby minimum polowa corn-doga byla przykryta w nim. Obracamy aby z kazdej strony byly rowno wysmazone. Smazyc powinnismy je w naprawde bardzo mocno nagrzanym oleju. Smazymy maksymalnie 3 corn-dogi jednoczenie zeby sie nie stykaly. Smazymy na zloty kolor, nastepnie odkladamy na papierowe reczniki i pozwalamy im obesnac. Mozemy robic corn-dogi z polowek parowek badz zamiast nich z kabanosow. Oczywiscie podajemy z sosami wg upodoban, ketchupem badz musztarda.
Corn-dog
Etap 1

Tagi:

szaszłyki mak