SUPERPRZEPIS

Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba

  • 4
  • przejs
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba Więcej zdjęć (5)

Super sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.

Składniki:

Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba

 

  • 1/2 bochenka chleba (może byc czerstwy)
  • 5 łyżek łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • sól -1 łyżeczka
  • pieprz-do smaku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie-posiekana zielenina, kawałek drobno pokrojonej papryki

Sposób przygotowania:

Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba
Do garnuszka lub suchej patelni wsypujemy sól i trzymamy chwilę na ogniu, aż się nagrzeje. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy pestki słonecznika i prażymy je , mieszając, aby się nie przypaliły, aż nabiorą jasnobrązowej barwy. Zdejmujemy z ognia i przesypujemy pestki do miseczki. Chleb wrzucamy do większej miski, kruszymy go na mniejsze kawałki. Możemy dodać do niego pokrojoną paprykę i zieleninę, lub inne dodatki, wg. uznania. Ale i bez dodatków kotleciki smakują wyśmienicie. Zalewamy chleb mlekiem. Kiedy nasiąknie nim, odciskamy ewentualny nadmiar mleka. Dodajemy do masy pestki słonecznika, jajka, pieprzymy i dosalamy, jeśli jest taka potrzeba. Ugniatamy ręką masę, aż nie będą wyczuwalne kawałki chleba. Formujemy z masy niewielkie kotlety, które smażymy na oleju na złoty kolor. Można je podawać z sosem, jednak same też stanowią fajną i smaczną przekąskę.
Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba
Prażony słonecznik to fantastyczny dodatek, nie tylko do tej potrawy!
Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba
Potrawę można wykonać i z czerstwego, i ze świeżego chleba..
Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba
Dobór dodatkó to indywidualna sprawa-papryka i zielenina nadają kotlecikom nieco koloru
Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba
Na tym etapie potrawa nie prezentuje się zbyt apetycznie :)

Tagi:

jajko chleb jajka