Sposób przygotowania:
Creme brulee
Laskę wanilii nacinamy nożem wzdłuż i gotujemy kilka minut ze śmietanką na małym ogniu, aby oddała swój aromat. Do drugiego garnka wbijamy żółtka, dodajemy likier i cukier puder, a następnie ubijamy rózgą jak dawniej kogiel-mogiel.
Ze śmietanki usuwamy wanilię i stopniowo przelewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Wstawiamy na mały gaz i gotujemy ok. 10 minut, cały czas mieszając. Powinien powstać gęsty krem.
Na dnie miseczek do zapiekania układamy warstwę migdałów, a następnie przelewamy po porcji nieco ostudzonego kremu. Tak przygotowane miseczki przekładamy do formy do pieczenia np. keksówki i wlewamy do niego gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości miseczek z kremem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150st.
Gotowy krem schładzamy, posypujemy łyżką brązowego cukru i wstawiamy na chwilę do piekarnika z opiekaniem (grill) od góry tak, aby wytworzyła się złota skorupka.
Ze śmietanki usuwamy wanilię i stopniowo przelewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Wstawiamy na mały gaz i gotujemy ok. 10 minut, cały czas mieszając. Powinien powstać gęsty krem.
Na dnie miseczek do zapiekania układamy warstwę migdałów, a następnie przelewamy po porcji nieco ostudzonego kremu. Tak przygotowane miseczki przekładamy do formy do pieczenia np. keksówki i wlewamy do niego gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości miseczek z kremem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150st.
Gotowy krem schładzamy, posypujemy łyżką brązowego cukru i wstawiamy na chwilę do piekarnika z opiekaniem (grill) od góry tak, aby wytworzyła się złota skorupka.