misiek

misiek

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Creme brulee

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykwintny francuski deser dla amatorów słodkości

Creme brulee

Składniki:

Creme brulee

 

  • 1 litr śmietany kremówki
  • 10 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 30 ml likieru pomarańczowego
  • 50 g płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Creme brulee
Laskę wanilii nacinamy nożem wzdłuż i gotujemy kilka minut ze śmietanką na małym ogniu, aby oddała swój aromat. Do drugiego garnka wbijamy żółtka, dodajemy likier i cukier puder, a następnie ubijamy rózgą jak dawniej kogiel-mogiel.

Ze śmietanki usuwamy wanilię i stopniowo przelewamy do masy jajecznej cały czas mieszając. Wstawiamy na mały gaz i gotujemy ok. 10 minut, cały czas mieszając. Powinien powstać gęsty krem.

Na dnie miseczek do zapiekania układamy warstwę migdałów, a następnie przelewamy po porcji nieco ostudzonego kremu. Tak przygotowane miseczki przekładamy do formy do pieczenia np. keksówki i wlewamy do niego gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy wysokości miseczek z kremem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 150st.

Gotowy krem schładzamy, posypujemy łyżką brązowego cukru i wstawiamy na chwilę do piekarnika z opiekaniem (grill) od góry tak, aby wytworzyła się złota skorupka.