Creme brulee to wykwinty, ale prosty do przygotowania deser ze skarmelizowanym cukrem o prawdopodobnie francuskich korzeniach. Ma formę śmietankowo-jajecznego kremu, przyrządzanego z wanilii, śmietany kremówki, żółtek. Podawany jest zawsze w kokilce, w której był pieczony w piekarniku. Następnie deser posypuje się warstwą cukru i równomiernie opala ją specjalnym palnikiem aż do zbrązowienia. Rozpuszczony cukier tworzy charakterystyczną skorupkę, którą dekoruje się np. jagodami i listkami mięty.

Polecane przepisy do kategorii Creme brulee

Znaleźliśmy 14 przepisów w kategorii Creme brulee

Creme brulee 5

Creme brulee 5

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Creme brulee

Creme brulee

becia123 becia123

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Creme brulee

Creme brulee

misiek misiek

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: