Sposób przygotowania:
Francuski Creme Brulee
Śmietankę zagotować na bardzo małym ogniu z białym cukrem i miąższem z przeciętej laski wanilii oraz samą laską. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i lekko ostudzić, wyciągnąć laskę wanilii. Żółtka ubić na puch i dodać intensywnie mieszając śmietanę z cukrem nie ubijając masy a jedynie ją mieszając, tak aby jej nie napowietrzyć. Gotową masą napełniamy kokilki wlewając krem przez sito. Deser wstawiam je na około 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 95 stopni, umieszczając kokilki w kąpieli wodnej np. w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą. Ostudzony krem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Przed podaniem kokilki posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem lub w mikrofalówce mocno nagrzanej i nastawionej na funkcję grill przez kilka/kilkanaście sekund.