Sposób przygotowania:
Creme brulee - deser idealny
Do rondelka wlać obie śmietanki, dodać przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami i podgrzać. Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i mieszać ale dosłownie chwilkę.
Potem wlewać śmietankę i mieszać aby składniki się połączyły. Przecedzić przez sito. Blachę do pieczenia wyłożyć ściereczką, ustawić na niej kokilki lub inne naczynka do zapiekania i nalać do nich masę. Następnie do blachy nalać wodę aby sięgała do połowy wysokości.
Zapiekać około godzinę w piekarniku nagrzanym do 125 stopni. ( czytałam o temperaturze pieczenia i było to 15 albo 100 stopni więc ja ustawiłam po środku ).
Upieczony deser po poruszeniu naczynka nie może się ruszać. Upieczone creme brulee wyjąć z blachy, ustawić na kratce i wystudzić, potem schłodzić w lodówce przez o najmniej 3 godziny.
Po upływie tego czasu wyjąć naczynka z lodówki, na wierzchu posypać cukrem i karmelizować za pomocą palnika ( można podpiec w piekarniku na funkcji grill ).
Dobrze skarmelizowany cukier powinien ładnie pęknąć po uderzeniu w niego łyżeczką. Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Potem wlewać śmietankę i mieszać aby składniki się połączyły. Przecedzić przez sito. Blachę do pieczenia wyłożyć ściereczką, ustawić na niej kokilki lub inne naczynka do zapiekania i nalać do nich masę. Następnie do blachy nalać wodę aby sięgała do połowy wysokości.
Zapiekać około godzinę w piekarniku nagrzanym do 125 stopni. ( czytałam o temperaturze pieczenia i było to 15 albo 100 stopni więc ja ustawiłam po środku ).
Upieczony deser po poruszeniu naczynka nie może się ruszać. Upieczone creme brulee wyjąć z blachy, ustawić na kratce i wystudzić, potem schłodzić w lodówce przez o najmniej 3 godziny.
Po upływie tego czasu wyjąć naczynka z lodówki, na wierzchu posypać cukrem i karmelizować za pomocą palnika ( można podpiec w piekarniku na funkcji grill ).
Dobrze skarmelizowany cukier powinien ładnie pęknąć po uderzeniu w niego łyżeczką. Podawać zaraz po przyrządzeniu.