Sposób przygotowania:
Creme brulee
Oba rodzaje śmietanki wlać do garnka, dodać przekrojoną na pół wanilię. Gotować na małym ogniu kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć wanilię, garnek przykryć, odstawić. Do rondla z grubym dnem wbić witka, wsypać cukier puder, ubijać 1 5 min Ciągle mieszając, wlać cienkim strumieniem gorącą śmietankę. Postawić na małym ogniu i ubijać 10 min, aź krem zgęstnieje. • Wlać krem do 6-8 foremek, każdą przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 st, piec 30-40 min, aź krem się lekko zetnie. Ostudzić, włożyć na 5 godzin do lodówki. Przed podaniem każdą porcję posypać 1-2 łyżkami brązowego cukru i zapiekać, aż cukier się roztopi i nabierze złotej barwy. Krem ostudzić.