Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Crumble orkiszowe z nektarynkami i chałwą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przepyszny deser na ciepło, soczyste nektarynki i chrupiąca kruszonka orkiszowa z chałwą najlepiej smakują z bitą śmietaną :)

Crumble orkiszowe z nektarynkami i chałwą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble orkiszowe z nektarynkami i chałwą

 

Sposób przygotowania:

Crumble orkiszowe z nektarynkami i chałwą
Nektarynki (najlepsze są nie do końca dojrzałe, wtedy się nie rozpadną w czasie pieczenia) umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, usuwając pestki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem cytrynowym i wymieszać. Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać rozpuszczone masło, wymieszać łyżką i schłodzić. Następnie ciasto pokruszyć na przygotowane owoce w naczyniu. Chałwę (użyłam waniliową, można inną ulubioną) pokruszyć w palcach i rozrzucić po wierzchu kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20-25 minut. Lekko przestudzić, podzielić na 4 porcje i podawać, najlepiej z zimną bitą śmietaną lub lodami waniliowymi
Crumble orkiszowe z nektarynkami i chałwą
Nektarynki (najlepsze są nie do końca dojrzałe, wtedy się nie rozpadną w czasie pieczenia) umyć, osuszyć i pokroić w kawałki, usuwając pestki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem cytrynowym i wymieszać.
Crumble orkiszowe z nektarynkami i chałwą
Do miski wsypać mąkę i cukier, wlać rozpuszczone masło, wymieszać łyżką i schłodzić.
Crumble orkiszowe z nektarynkami i chałwą
Następnie ciasto pokruszyć na przygotowane owoce w naczyniu.
Crumble orkiszowe z nektarynkami i chałwą
Chałwę (użyłam waniliową, można inną ulubioną) pokruszyć w palcach i rozrzucić po wierzchu kruszonki.