Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Crumble szarlotkowe wg Buni

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Na deser mamy coś jabłkowego - wyśmienite crumble podawane z lodami

Crumble szarlotkowe wg Buni

Składniki:

Crumble szarlotkowe wg Buni

 

  • 20 dag kruchych ciasteczek z cukrem
  • 10 dag masła + do smarowania foremki
  • 2 duże jabłka ( ok 40 dag )
  • bułka tarta do wysypania foremki
  • 1 jajko
  • 1 kisiel jabłkowy bez cukru ( taki na 1/2 l wody )
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Crumble szarlotkowe wg Buni
Ciasteczka zmiksować z masłem i żółtkiem. Wstawić ciasto do lodówki. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne ( obierki i ogryzki zostawić na ugotowanie napoju ) i utrzeć na tarce jarzynowej ( grube oczka ) . Odcisnąć pozostawiając sok . Jabłka włożyć do garnuszka , dodać 2 łyżki cukru. Zagotować. Zmieszać sok z jabłek z 2,5 łyżki kisielu - wlać do jabłek i gotować aż masa zgęstnieje .Ostudzić .Ubić pianę z białka . Dodać do niej na końcu 2 łyżki cukru i resztę kisielu - dobrze wymieszać mikserem . Foremkę do pieczenia ( małą tortownicę lub foremkę do tart ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą . Wylepić dni i boki 2/3 ciasta . Na ciasto wyłożyć masę z jabłek, na nią pianę z białek , a na wierzch pokruszyć resztę ciasta . Piekarnik rozgrzać do 180 * C - wstawić ciasto i piec 45 minut . Nie da się tego specjalnie elegancko podawać bo jest wilgotne .Najlepiej smakuje na ciepło z kulką lodów waniliowych ( ja tym razem dałam bez lodów bo obiad był syty ).