jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Dania dla dzieci

Crumble z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dojrzałe, soczyste gruszki oraz chrupiąca kruszonka-poezja dla podniebienia. Polecam. Deser ten możemy podać z lodami lub żeby było jeszcze bardziej słodko-z bitą śmietaną.

Crumble z gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Crumble z gruszką

 

  • Składniki na 5 porcji:
  • Około 7-8 gruszek (wszystko zależy od ich wielkości,
  • Masło do wysmarowania kokilek,
  • Melisa do dekoracji,
  • ¼ szklanki mąki tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki razowej,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 80 dag masła,

 

Sposób przygotowania:

Crumble z gruszką
Kokilki smarujemy w środku masłem. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki Układamy na dnie kokilek. Całość przykrywamy przygotowaną wcześniej kruszonką. Pieczemy około 25 minut w 180°C. Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem. Dekorujemy świeżymi owocami. Kruszonka: Mąki przekładamy do miski. Dokładamy do nich cukier, proszek do pieczenia oraz masło. W palcach wyrabiamy masę, aż powstanie kruszonka.
Crumble z gruszką
Przygotowujemy kokilki. Smarujemy je tłuszczem
Crumble z gruszką
Gruszki obieramy, tniemy w plasterki i układamy na dnie kokilek
Crumble z gruszką
Składniki kruszonki umieszczamy w misce. Sporządzamy kruszonkę
Crumble z gruszką
przygotowana kruszonkę wykładamy na owoce. Pieczemy.