alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Cukier fiołkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

To już ten czas i ta pora. Wiosna i wszystko budzi się do życia między innymi malutkie i pachnące fiołki. Warto ich nazbierać i zrobić sobie cukier fiołkowy, który wykorzystamy w naszej kuchni.

Cukier fiołkowy

Składniki:

Cukier fiołkowy

 

  • 0,5 szkl płatków z fiołka
  • 3/4 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Cukier fiołkowy
Fiołki zebrać i oskubać z płatków. Do pojemnika z rozdrabniacza wsypać cukier dodać płatki z fiołków i zmiksować do połączenia się składników i rozdrobnienia fiołków. Cukier rozsypać na papierze lub tacy i odłożyć w suche miejsce do przesuszenia. Co jakiś czas rozcierać zbrylony cukier. Wysuszony cukier przełożyć do szklanego słoiczka i zakręcić.