Sposób przygotowania:
Cukier różany a`la Igraszki Losu
Płatki róży wykładamy na biały materiał i zostawiamy na 2 godziny aby wszystkie robaczki zdążyły uciec. Płatki przebieramy i przekładamy do makutry lub malaksera (nie którzy odcinają białą końcówkę płatków bo nadaje ona goryczki - ja tego nie czuje i dlatego omijam ten etap ). Płatki róży rozcieramy na gładką masę. Do roztartych płatków róży dodajemy cukier i rozcieramy go w placach, tak aby połączył się dokładnie z różaną masą.
Cukier stanie się wilgotny dlatego wysypujemy do na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i suszymy cukier na słońcu (należy przykryć go np. gazą aby nie wchodziły do niego robaczki) i suszymy około 24 godzin. Cukier raz na jakiś czas należy przemieszać i rozetrzeć jeszcze raz placami aby nie zrobiły się grudki.
Wysuszony cukier przesypujemy do czystych słoików, przechowujemy w ciemnym miejscu. Z różanego cukru możemy przygotować również cukier puder mieląc cukier w młynku do kawy ; )
Cukier stanie się wilgotny dlatego wysypujemy do na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i suszymy cukier na słońcu (należy przykryć go np. gazą aby nie wchodziły do niego robaczki) i suszymy około 24 godzin. Cukier raz na jakiś czas należy przemieszać i rozetrzeć jeszcze raz placami aby nie zrobiły się grudki.
Wysuszony cukier przesypujemy do czystych słoików, przechowujemy w ciemnym miejscu. Z różanego cukru możemy przygotować również cukier puder mieląc cukier w młynku do kawy ; )