aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

cukier waniliowy wg aginaa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszny waniliowy cukier do wypieków

cukier waniliowy wg aginaa

Składniki:

cukier waniliowy wg aginaa

 

  • 1 pojemniczek cukru
  • 1 laska wanilii

Sposób przygotowania:

cukier waniliowy wg aginaa
Nie ma to jak domowe wypieki. Tak samo jest z cukrem waniliowym. Bardzo prosto go się robi, a jest o wiele lepszy od tego kupnego. Tym bardziej, że ten kupny to jest cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Produkowany jest on na bazie syntetycznej waniliny, którą pozyskuje się przez rozkład ligniny (jeden z podstawowych składników drewna). Więc tym bardziej Was zachęcam do zrobienia własnego cukru waniliowego. Do słoiczka wsypujemy cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka i wkładamy do słoiczka. Kawałki laski wanilii także wkładamy do słoiczka i mieszamy z cukrem. Słoik szczelnia zamykamy i potrząsamy nim co 2-3 dni. Po 2 tygodniach możemy już używać cukier waniliowy.