Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Curry z cieciorką i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kremowe, sycące i bardzo zdrowe danie ze szpinakiem i cieciorką

Curry z cieciorką i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Curry z cieciorką i szpinakiem

 

  • cieciorka 100g,
  • zalewa z cieciorki 2 łyżeczki,
  • szpinak 100g,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 ząbki czosnku,
  • imbir starty 1 łyżeczka,
  • kmin 3/2 łyżeczki,
  • kurkuma 1/4 łyżeczki,
  • curry 1/2 łyżeczki,
  • szczypta chili,
  • sól,koncentrat pomidorowy 3/2 łyżeczki,
  • jogurt naturalny 180g

Sposób przygotowania:

Curry z cieciorką i szpinakiem
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na patelni. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir i smażymy chwilkę razem. Kolejno dodajemy kmin, curry i kurkumę, chili - i mieszając smażymy około 1 minuty. Następnie dodajemy szpinak i smażymy wszystko razem do momentu aż liście szpinaku będą miękkie. Gdy to nastąpi dodajemy cieciorkę i odrobinę zalewy. Całość delikatnie mieszamy i smażymy jeszcze około 1 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt naturalny. Całość mieszamy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Życzę smacznego ;)
Curry z cieciorką i szpinakiem
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Curry z cieciorką i szpinakiem
Kolejno dodajemy kmin, curry i kurkumę, chili - i mieszając smażymy około 1 minuty.
Curry z cieciorką i szpinakiem
Gdy to nastąpi dodajemy cieciorkę i odrobinę zalewy.
Curry z cieciorką i szpinakiem
Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt naturalny.